onsdag 26. mars 2008

Skrøpelige websider: politiet.no

Jeg har vært innom politiets websider de siste dagene for å laste ned diverse blanketter, og blir slått av hvor dårlig navigasjon og brukervennlighet det er på de sidene. Spesielt designen er helt lousy og er en slags modernistisk web-variant som kanskje var populær for 3 år siden, men som de fleste nettsteder fort scrappet som for eksperimentalistisk, og kom seg heldigvis over til mer brukervennlige, tydelige varianter.
Man kan starte med søk; jeg var på jakt etter en blankett om "salg av brukte gjenstander" (ikke til eget bruk...) og siden man begynner å avvennes hierarkisk navigering til fordel for raske søk, så tenkte jeg skulle prøve noen søkeord i søkefeltet som såvidt er synlig øverst til høyre. Første søkeord: "brukt".

For det første går søket ganske treigt, jeg får opp 14 resultatsider, og den første siden har selvfølgelig ikke noen gode treff. Neste test blir å slenge inn et noe bedre søkeord: "brukthandel". Det gikk bedre, får opp som treff nr. 2; "jeg ønsker starte salg av brukte ting". Men om man blir for ivrig og tester "brukthandelsskjema", "brukthandelskjema" så er man ikke fult så heldig. Selvfølgelig er et PDF-skjema som må lastes ned, printes ut, sendes pr. snailmail til politiets overarbeidede saksbehandlere som bruker noen uker på å godkjenne søknaden.

En elektronisk variant kunne jo kanskje vært å foretrekke, med en god ID-løsning (kanskje samme som man bruker på minside?) så dette kunne gjøres mer eller mindre automatisk.

Men - og det viktigste - organiseringen av siden, navigeringen, de viktige telefonnumerne med mikroskopisk skrift (112 og 02800 NEDERST til høyre, det siste stedet man kaster blikket), og en side som umulig kan være enkel å bruke for f.eks. eldre og svaksynte. Tror politiet.no har mye å lære av både polisen.se og politi.dk, eller forbilledlige yr.no for å velge en hjemlig variant av en public service.

Ingen kommentarer: